



Bokashi

Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het is een methode waarbij organische materialen verneveld worden met regeneratieve micro-organismen en oergesteentegranulaat en daarna luchtdicht worden afgedekt. Vervolgens komt een fermentatieproces op gang dat sneller gaat dan andere composteringstechnieken. Bovendien blijft het volume aan organisch materiaal gelijk.

 

In het bokashi-proces verwerk je organisch materiaal tot voeding voor het bodemleven. Dit proces is anaeroob, waardoor de opgebrachte micro-organismen  en oergesteentegranulaat een voor-verteringsproces in gang zetten.

 

Dit betekent dat er geen CO2 vrijkomt uit de bokashi-hoop. Na acht tot tien weken komt het organische materiaal gefermenteerd en vers uit de hoop. Dit materiaal is voer voor de pendelworm, die op zijn beurt onder andere weer  voor zorgt voor een zuurstofrijke bodem.

 

De voordelen van bokashi:

  • Een rijke voedingsstof voor het bodemleven
  • Aantal kilo’s input staat nagenoeg gelijk aan de output
  • Voorkomt groei van schadelijke bacteriën en schimmels
  • Verteert snel na het uitrijden in de bodem
  • Kostenbesparend t.o.v. traditioneel verwerken

 

Bokashi is dus voer voor het bodemleven. Daarnaast zorgt bokashi ervoor dat eventuele onkruidzaden niet kiemen op het land, maar fermenteren in de bokashi-hoop. Wij maken de Bokashi en verkopen dit aan akkerbouwers en fruittelers en kunnen de Bokashi ook voor u uitrijden op het land of in de boomgaard.

Over ons

Markusse BV werkt in heel Zuid-West Nederland in het agrarisch loonwerk, bosbouw, grond, weg- en waterbouw en landschapsverzorging.

Bellen

Administratie

Tel. 0113-311363

Bosbouw, loonwerk en handel

Chris Markusse

Tel. 06-53760696

Landschap, GWW en transport

Jan-Willem de Jonge

Tel. 06-53797266

Contact

Markusse BV

Linswegje 3

4444 AL 's-Heer Abtskerke

Tel. 0113-311363

Volg ons

 

© Markusse bv | Privacyverklaring